I förra avsnittet ”Vad kan filmen Le Mans ’66 och State of mind lära mig som krögare?”, tittade vi mer övergripande på företagandet med nuläge, vision och målsättning. Rätt person med rätt State of mind på plats. Samt ständig utveckling och anpassning av företagets affärsmodell/affärsprocess.
I detta avsnitt kommer vi att titta närmare på State of mind ur ett ledarskapsperspektiv. En sak är riktigt säker – alla och då menar jag verkligen alla människor – har ett state of mind (vårt mentala tillstånd precis här och nu). Vårt State of mind är individuellt och varierar upp och ner, negativt som positivt, avspänt som ansträngt hela tiden och hela livet. Detta har vi alla gemensamt!
För att förstå betydelsen, av att ta med variabeln State of mind i verksamhetens ledarskap, så har jag gjort två exempel i form av en ekvation.
Exempel 1 (rätt kompetens + rätt resurser) x low state of mind = outnyttjade resurser/lägre prestation och resultat.
Exempel 2 (rätt kompetens + rätt resurser) x high state of mind = fullt utnyttjade resurser/optimal prestation och resultat.
För att exemplifiera dessa ekvationer vill jag dela med mig av ett samtal jag hade med en chef på ett stort industriföretag. Chefen var rädd för att han hade gjort en felrekrytering.
– Konstigt, i urvalsprocessen och i alla intervjuer och tester var han vår bästa kandidat. Nu när vi har våra onlinemöten med teamet är han nästan osynlig. När jag påpekar för honom att han måste vara mer aktiv i mötet får jag fortfarande inte något vettigt ur honom.
Jag frågade chefen om han funderat på att medarbetaren kanske är i Low State of mind under mötena? Dvs. att han kanske känner sig osäker och pressad och att detta förvärras när han känner att han inte möter upp chefens förväntningar? Därefter gick jag igenom hur ett varierande State of mind påverkar hur vi tänker och kommunicerar. Jag bad även chefen att tänka på hans medarbetares State of mind under nästa möte och se om han kan hitta nya sätt att kommunicera med honom för att hjälpa honom bli av med sin osäkerhet.
Nästa gång som jag träffade chefen frågade jag hur det hade gått. Han berättade att han haft med State of mind i beräkningarna vid nästa möte och att han med detta kunde ställa sina sina frågor annorlunda och i en annan tonalitet och att nu är det inga problem längre.
Jag tycker att enkla, vardagliga exempel som detta är riktigt häftiga! För när vi väl vet hur saker fungerar blir allt mycket lättare, det spelar ingen roll om det gäller bilkörning, matlagning eller datorer, kunskap är nyckeln, okunskap är boven.
När är du som allra bäst?
Har du gjort reflektionsövningen som jag hade med i förra avsnittet? (klicka här för att komma till artikeln) Det var att reflektera över vilka egenskaper som kännetecknar dig när du är som allra bäst. I mina workshops och samtal är detta en stående övning som kickar igång vår konversation och som också är en stämningshöjare. Det som alltid slår mig är att, de allra flesta nämner samma slags egenskaper eller känner igen sig i varandras.
Det bästa med många av dessa egenskaper är att de redan finns naturligt i dig, mig och alla andra människor. Vi behöver inte gå en kurs i att bli glada, kommunikativa, inkluderande och engagerade. Det är bara att titta på barn, när de mår bra sprudlar de av nyfikenhet, livsglädje, energi och kreativitet helt naturligt.
Nästa fråga jag brukar ställa mina deltagare är vad är det som tar dig ifrån ditt bästa jag?
Här brukar stämningen droppa bland deltagarna. Stämningen blir mer allvarlig och detta är helt logiskt och precis i linje med vad jag lär ut och även detta blir ett bra samtalsämne under workshopen. Detta är några av de orsaker mina deltagare tycker skapar disharmoni och ligger i vägen för att de ska kunna prestera på topp:
- Brist på respekt
- Sjukdom (en själv, familj, kollegor etc.)
- Orealistiska förväntningar
- Teknik som inte fungerar
- Missförståelse på grund av skillnader i både kultur och språk.
- Dålig miljö, andras humör (dålig), irriterande människor
- Brist på sömn
- Frånvaro av förtroende, vision och kunskap
- Stress / arbetsbelastning / inte säga ”nej” vid behov
- Oklara och ineffektiva processer
- Oklara syften, skvaller och bedömande personer
- Onödig byråkrati
- Ovilliga och osamarbetsvilliga människor
- Brist på förståelse
- Maktspråk, nedlåtande människor
Det kan se ut som att dessa situationer påverkar oss direkt, men det är inte sant och det ska vi nu fördjupa oss inom. Jag menar inte att ovan orsaker ska ignoreras, men ur ett State of mind perspektiv är de sekundära. När du läst igenom min artikelserie kommer du att förstå varför.
Vår mentala hiss
Vårt State of mind varierar naturligt över perioder (år, månader, veckor, dagar, timmar) men kan alltid ändras på ett ögonblick. Hur vi människor ser på oss själva och vår omvärld beror på vårt State of mind (dvs. kvaliteten på vårt tänkande). Att vårt State of mind kan ändras på ett ögonblick är viktigt att komma ihåg!
High State of mind – När hissen är på de översta våningsplanen är vi klartänkta, kommunikativa och har full tillgång till våra allra bästa egenskaper. Vi ser långt och tydligt, vi är helt enkelt lösningsorienterade och bra på att hantera de utmaningar vi står inför.
Low State of mind – Ju längre ner hissen går, desto mörkare blir det och när vi är i källaren ser vi bara problem. Vi sitter fast i negativt tänkande. Jag vågar påstå att ingen gillar att befinna sig på de lägre våningarna, vi mår helt enkelt inte bra när vi befinner oss i ett negativt tankemönster och känslotillstånd. I low State of mind är människor av just denna anledningen mer självfokuserade och har inte lika lätt för att kommunicera och ta in andra människor eller nya perspektiv.
Hissmetaforen underlättar vanligen för mina deltagare, det blir ett nytt sätt att se och förstå att deras kollegor tänker och kommunicerar olika beroende på var den mentala hissen befinner sig. De behöver inte ta sina kollegors tillfälligt negativt beteende personligt och behöver heller inte koppla deras beteende i form av kroppsspråk, röstläge och vad de säger till en speciell personlighetstyp och sedan boxa in dem i olika fack. Istället börjar de att se beteendet mer som ett tillfälligt State of mind problem. Detta är extra tydligt för oss när vi känner personerna i fråga väl, det är lättare för oss att se att det är en tillfällig humörsvängning. Återigen är barn ett strålande exempel när det gäller snabba och plötsliga skiftningar i State of mind.
Att människor beter sig omoget och olämpligt när hissen är i källaren är kanske inte konstigt. De flesta beteendevetare är överens om att vi människor i grund och botten försöker undvika det som gör fysiskt och psykiskt ont och att vi strävar efter det som får oss att må bra, pain or gain helt enkelt! Har vi det här i bakhuvudet i mötet med andra människor kan vi enklare förstå varför vissa människor beter sig ologiskt och destruktivt ibland. De följer ju sin egen logik i stunden, gör och säger saker utifrån sitt individuella perspektiv för att undvika det som orsakar dem känslomässig smärta eller som de tror tar dem tillbaka till en bättre känsla.
En förståelse för hur dina egna och dina kollegors känslor påverkas av State of mind gör det lättare för dig och dem att snabbare lämna källaren (negativt tänkande). Varför? Jo för om du vet hur State of mind påverkar oss människor i stunden blir det väldigt logiskt att inte elda på med mer negativa tankar, ord och beteende som förvärrar situationen. Speciellt om vi har lärt oss att det finns ett alternativ som är bra mycket bättre, ett klartänkt och kommunikativt State of mind där vi fokuserar på och hittar lösningar tillsammans.
Vår mentala fabriksinställning
Vi har redan nuddat vid detta ämne, men en sak jag vill att du tar med dig och reflekterar över är att ett High State of mind är vår fabriksinställning (“default setting”). Detta är en del i oss som är oförstörbart, ett stilla sinne går helt enkelt inte att förstöra, bara störa. Som Transformative Coach™ är detta fundamentet i mina samtal och utbildningar. Tänk på det så här, när du är i ett klart och kommunikativt sinne är du i ett State of mind där dina tankar flödar utan att du värderar dem, du befinner dig i ett närvarande tillstånd, i flow, fullt fokuserad på samtalet och det du gör just nu. Du har i detta mentala tillstånd öppna dörrar till alla dina bästa egenskaper. Du har den absolut bästa tillgången till all din erfarenhet och kunskap och du är dessutom mer kompatibel med din omgivning.
Om du kan identifiera denna känsla av mental klarhet, dvs känna känslan samtidigt som du är medveten om att du är där. Då har du en central punkt att luta dig mot oavsett hur du mår och oavsett vilken utmaning du står inför. Nästa gång när du tappar din mentala balans och känner dig ”off”, är du numera medveten om var din base camp finns, du har hittat koordinaterna till ett kommunikativt och klartänkt mindset. Bara denna insikt gör en stor skillnad i människors liv!
Vad är det som tar oss ifrån High State of mind?
Vår värsta fiende i detta fall är okunskap om var våra känslor och vår upplevelse kommer ifrån. De allra flesta människor lever sina liv i en missuppfattning om vad det är som skapar våra känslor och det är just denna missuppfattning som hindrar oss från att skifta mindset, dvs. utnyttja vår förmåga att tänka fritt.
Människor tänker att de antingen befinner sig i ett utsidan-IN tänk, insidan-UT tänk eller i en kombination av de båda. Tyvärr eller lyckligtvis kan bara en av dessa paradigmer vara sann. Kan du gissa vilken? I videon nedan förklarar jag skillnaden på utsidan-IN tänk och insidan-UT tänk.
Idag är många människor medvetna om att vi påverkas av våra tankar och lägger extra stor press på sig själva för att ”tänka rätt”. Det finns tonvis med böcker om hur du ska göra, tänka och bete dig för att du ska bli ditt allra bästa jag, ledare, förälder, framgångsrik företagare osv. Många av dem är bra och hjälper oss till egna insikter så att vi kan skapa den förändring vi önskar. En del av dem har jag upplevt får mig mer upp i huvudet och gör mig ironiskt nog inte klartänkt och kommunikativ. Oftast handlar dessa böcker om hur jag ska tänka och göra för att förändra mig själv för att bli en bättre och mer framgångsrikare person.
Det som skiljer “transformative coaching” åt från traditionell personlig utveckling är att du redan har de resurser och egenskaper du behöver naturligt i dig. Dessa är egenskaper du kan få fram oftare om du förstår hur ditt sinne fungerar. Det är därför jag ber mina deltagare reflektera över vad som kännetecknar dem när de är som bäst i början av mina utbildningar och samtal.
En annan viktig sak att få insikt inom är att du ska inte försöka ändra på och kämpa med hur du tänker. Genom att förstå att tankar flödar naturligt, positiva som negativa, så kan du med hjälp av en insikt lära dig att inte greppa tag i och elda på vissa tankemönster som är destruktiva. Istället, varva ner, gör något annat om du kan, skjut upp det där viktiga samtalet du måste ta precis just nu eller jobba bara vidare, din hjärna gör sedan jobbet åt dig, dvs. ger dig nya eller nygamla fräscha tankar som tar dig till ett bättre State of mind som är lösningsorienterat och kommunikativt. Enkelheten i detta är tyvärr en stor fallgrop för många.
I nästa artikel kommer vi att titta närmare på vad det är för psykologiska element som skapar vår individuella upplevelse. Vi går mer ner på djupet och tittar på “thought, mind and consciousness”. Utifrån mitt perspektiv som transformativ coach, kommer jag att beskriva hur dessa tre psykologiska element fungerar och på vilket sätt de ligger bakom vår personliga tolkning av vår omvärld.
Innan del 3 i denna artikelserie så är det bra om du kan observera hur ditt State of mind skiftar av sig självt, att dina tankar och perspektiv förändras automatiskt när du släpper taget om det eventuella problem/utmaning du står inför.
Kenny Engelbrektsson
PS. Om du inte redan prenumererar på vårt nyhetsbrev, fyll i din mejl nedan så missar du inte när jag och Jenny släpper våra nya inlägg.