”De som kommer klara sig är de som har pengar på banken eller bäst kontakt med banken”

Hur klarar sig företagen i branschen som har väldigt stora ytor som kostar mycket i hyra och är aktivitetsbaserade? Vi har ställt Fem snabba frågor till Henrik Hermansson som är delägare i The Local Market Group som är en upplevelse-/aktivitetskoncern med fem restauranger, framförallt lokaliserade i Stockholm vid Globen och Tele2 Arena samt en cateringfirma och fem trampolinparker runt om i Sverige.

Hur mår er verksamhet just nu? 

– Ganska dåligt måste jag tyvärr säga. Vi har ungefär 10-15% av vår normala beläggning kvar. Direkt efter att krisen bröt ut så sjönk vår besöksfrekvens drastiskt och det har naturligtvis inte hjälpt att myndigheterna har gått ut med restriktioner för folksamlingar. Vi har naturligtvis för avsikt att hålla oss till direktiven, samtidigt som vi måste göra vårt bästa för att överleva. En önskan hade varit att vi som bransch hade fått bättre stöd från myndigheterna, och istället kunnat hålla stängt under en period. Istället hamnar vi nu i en limbo – restriktioner kontra intäkter.

Bild: Local Market Group

– Vi har både permitterat och varslat och så vidare. De som lider mest just nu är de som jobbade på timmar och inte hade någon uppsägningstid. De blev av med jobbet väldigt tidigt i det här. Vi har väldigt få anställda kvar som jobbar jämfört med tidigare.

Vad jobbar ni med för initiativ för att klara er igenom detta?

– Vi driver ”Local Food Mission” där man kan donera pengar som företag eller privatperson och då skapar vi måltider för de pengarna som vi sedan delar ut till utsatta grupper i samhället, tex ensamma mammor, Fryshuset och ungdomarna där, vårdpersonal och äldreboenden. Det här känns ju bra i hjärtat men det gör tyvärr inte att vi överlever utan snarare att vi fokuserar på något positivt i krisen, samt att personalen känner att de får bidra till något gott.

Bild: Local Food Market

Vilka delar av regeringens räddningspaket har ni använt och inte? Varför?

– Vi har använt allt som går att använda i nuläget. Vi har sökt anstånd med skatten och ansökt om bidrag för arbetsgivaravgifter. Permitteringsregeln är ju till för den anställde och inte för arbetsgivaren egentligen. De kan jobba betydligt mindre men få fullt betalt. Vi hoppas väldigt mycket på omställningsstödet som de pratar om nu. Jag vet inte riktigt vad de menar med omställning bara. Vi kan ju inte ställa om helt. Vi måste ha beläggning för att vara lönsamma över tid. I vissa fall kanske vi kan göra förändringar verksamheten och då kan man omförhandla avtal men vi vet ju inte ännu vad eller hur det kommer fungera när det här är över. I en del av våra andra verksamheter är förmågan att ställa om till något nytt mer eller mindre omöjlig men vi gör så gott vi kan. Jag hoppas verkligen att människor har ett uppdämt behov av att ses och gå ut och hitta på grejer när de lättar på restriktionerna.

Vad är det enskilt viktigaste som ska till nu för att er typ av verksamhet ska klara sig? 

– Steg ett är att vi får säkerställt att omställningsstödet räcker till. Steg två är att de släpper på restriktionerna för folksamlingar. Det kanske man kan göra först när man kan se hur spridningen går. Det kanske kan lättas på i vissa regioner i alla fall där smittan kommit lite längre. För hela Globenområdet är det jätteviktigt att konserter, hockey och fotboll kommer igång igen med publik.

Hur tror du branschen ser ut post-corona?

– Corona kommer att vara en game changer. Det kommer inte bara att handla om vem som är bra eller dålig på att driva restaurangverksamhet. De som kommer klara sig är de som har mest pengar på banken eller bäst kontakter med banken. Om man precis har öppnat eller gjort en stor renovering, då har man kanske ingen buffert för en lång period utan intäkter. De som sitter på pengar kan göra jättebra affärer och vara uthålliga. Den som tar mest stryk nu är den mindre entreprenören som går in med hjärta och själ i sin verksamhet och allt sitt sparade kapital, och har man inte en väl tilltagen buffert nu så har man små chanser att överleva. Jag tycker att regeringen verkligen behöver hjälpa företagen att ta sig igenom krisen eftersom det är därifrån alla skatteintäkter kommer, har vi inga företag så får inte staten in några pengar till statskassan, så är det bara.

Jenny Sandström

Jenny Sandström

Visa alla inlägg

Följ Älska Restaurang på våra sociala medier

Älska Restaurang - Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få löpande smakprov ur vår kommande bok om lönsam restaurangdrift.

Bli inspirerad och utöka din kompetens inom försäljning, marknadsföring, ledarskap och mental hälsa.