Jag satt i utbildningssalen på “The Three Principles School” i Salt Spring Island, Canada. Bredvid mig satt en amerikansk psykiatriker som jobbat inom sjukvården i över 20 år. Denna dag fick jag själv uppleva hur en erfaren expert inom psykiatri reagerade när han upptäckte hur effektivt kunskapen om De tre principerna guidar oss människor till vårt inre välmående. Han fick en djup insikt i hur inre välmående finns naturligt hos alla människor, även hos hans patienter. Han förstod också hur principen Thought tar oss till eller tar oss ifrån detta inre välmående. Psykiatrikern blev rörd och tårögd av sin insikt och sa att denna insikt kommer att hjälpa honom väldigt mycket både som privatperson och i hans yrkesroll.

I mina två tidigare artiklar i denna serie, har jag skrivit om State of mind och om företagandet från ett övergripande perspektiv med nuläge, vision och målsättning. I denna artikel kommer jag att beskriva “The Three Principles” som påverkar vårt State of mind. 

De två tidigare artiklarna hittar du här:

https://www.alskarestaurang.se/vad-kan-filmen-le-mans-66-och-state-of-mind-lara-mig-som-krogare/

https://www.alskarestaurang.se/state-of-mind-ur-ett-ledarskapsperspektiv/

Utifrån mitt perspektiv som transformativ coach kommer jag att gå igenom de tre principerna, Mind (sinne/livskraft), Consciousness (medvetenhet) och Thought (tanke), tillsammans och var för sig. Enkelheten men kraften i att förstå dessa principer är nyckeln till att vara klartänkt och kommunikativ när vi möter utmaningar i livets olika skeenden, såväl privat som professionellt.

Inom företagsvärlden är det är lätt att tro att State of mind “bara” handlar om “mjuka värden”, som får chefer och medarbetare att främst fokusera på att må bra och trivas tillsammans. I själva verket är det så mycket mer. Vårt State of mind avgör om vi är öppna för förändring, det avgör om vi arbetar och kommunicerar smidigt tillsammans, det avgör om vi ger bättre service till våra gäster, rekommenderar och säljer mer, tar mer eget ansvar, vågar ta egna initiativ etc. 

Innan vi går vidare in i utforskandet av Mind, Consciousness och Thought vill jag tydliggöra två frågeställningar.

  • Vad är en konstant/princip?
  • Hur kan jag ta till mig och använda kunskap om de Tre principerna på bäst sätt?

Vad är en konstant/princip?

Ett bra exempel på en konstant/princip är hur gravitation fungerar.  Om du håller en penna i handen och släpper den så kommer den att falla till golvet 10 gånger av 10. Den faller inte åt sidan och inte uppåt, detta vet vi och detta förstår vi, för det är naturligt. Det fungerar likadant för alla, om och om igen, utan några undantag. 

I de “Tre Principerna” talar vi om livsenergi, tänkande och medvetenhet som principer. Vi människor består av livsenergi, vi människor tänker och vi människor är medvetna. Tillsammans skapar dessa tre konstanter vår upplevelse av livet inifrån och ut och detta är också lika för alla människor. 

Hur vi använder dessa gåvor däremot är individuellt. Men livskraften som håller oss levande, tänkandet som formar våra tankar och medvetandet som väcker liv i våra tankar har vi gemensamt igenom alla åldrar, alla kulturer, oavsett kön, från den dag vi föds tills den dag vi dör.


Hur kan jag ta till mig och använda denna kunskapen bäst?

Att bara känna till de tre principerna och hur de fungerar intellektuellt gör ingen nämnvärd skillnad. Det måste till en egen insikt, som psykiatrikern fick i exemplet ovan, polletten måste trilla ner. Att veta rent intellektuellt hur man simmar och cyklar är stor skillnad jämfört med att verkligen praktisera det. Samma sak med att driva ett företag, att kunna allt det teoretiska jämför med att verkligen driva ett företag är också stor skillnad och svårt att förklara för den oinvigde. Det gäller att göra och uppleva företagandet själv för att förstå det på riktigt, att omvandla teori till praktiska färdigheter. Samma sak gäller med detta, du måste själv se vilken påverkan dessa principer har på ditt State of mind i ditt eget liv, du måste få egna insikter, en egen aha upplevelse.


The Three Principles

Det var författaren och filosofen Sydney Banks (1937 – 2009) som var först med att beskriva Mind, Consciousness och Thought som tre sammanlänkade principer i mitten på 70-talet. Han kallade sin upptäckt för “The missing link” och sa att denna upptäck kommer att förändra framtidens psykologi. Ett par år efter att Sydney Banks formulerade dessa principer, så fick några amerikanska psykologer höra talas om honom, en man från Canada som med hjälp av sina föreläsningar och samtal hjälpte människor till ökat inre välmående och ökad mental hälsa. 

Dessa psykologer åkte upp till Canada för att lära sig de tre principerna och var sedan först med att implementera denna kunskap i deras jobb som psykologer. De tog också in denna kunskap i olika samhällsprojekt, företag och organisationer. Den positiva påverkan en ökad förståelse om dessa principer har på människors välmående är mätbara och det finns olika studier som synliggör dess effekter*.


Metaforen 3P-projektorn

Jag kommer nu att bryta upp någonting som egentligen är en helhet. Ett exempel på tre olika delar som behövs för att skapa en helhet, är vad som krävs för att eld ska kunna existera. För att det ska kunna brinna så behövs tre saker:  bränsle, syre och värme. Tar man bort en komponent så kan inte eld existera. Samma sak gäller med detta, tar du bort någon av principerna: livskraft, din förmåga att tänka eller ditt medvetande, så kan du inte ha en upplevelse av livet. Du kan inte känna känslor eller interagera med din omgivning.

Med hjälp av metaforen 3P-projektor kommer jag att förklara hur de tre principerna hänger ihop och bildar en helhet.


MIND (Sinne/livskraft)

Mind är är energin bakom vår upplevelse, denna energi är liv, det som håller oss människor levande. Denna livsenergi innehåller visdom och intelligens och det finns i allt levande. Vad vi kallar denna “dolda” energi som genomströmmar allt levande är upp till oss själva. Jag ser det som att det är evolution och utveckling, att vi ingår i en helhet, ett ekologiskt system som hela tiden försöker att anpassa sig och hela tiden strävar efter att nå balans och jämvikt.



Denna bild på trädet som anpassar sig till sin omgivning är väldigt talande. Träd växer rakt upp, oftast. Det är ju så trädets DNA är programmerat. Men i detta fall så hamnade trädet i en utmanande omgivning och har interagerat med sin omgivning.  Det exemplifierar på ett bra sätt hur mind fungerar. 

Ett annat exempel på mind fungerar är att om jag skär mig i fingret så läker kroppen mitt sår. Om jag äter något dålig så kommer kroppen att försöka bli av med detta. Mind är  också intelligensen vi har i oss naturligt, att lära sig gå och tala ett språk som liten. Mind är det som gör det möjligt att tänka, lära nytt och utvecklas. 

Ytterligare ett exempel är när min hund valpade. Hon visste precis vad hon skulle göra i rätt ögonblick, ta bort fosterhinnan, bita av navelsträngen, äta upp efterbörden, valp efter valp gjorde hon detta. Vem lärde henne detta? Visst, hon har inprogrammerade instinkter inbyggt i sig, men vem hittar och plockar fram den information och gör det till handling? Det måste krävas någon form av livsenergi, någon form av intelligens i oss som är större än vårt medvetna jag. 


Det som görs av det som kallas för jag,
görs troligen av någonting i mig som är större än jag.

Fysikern James Clerk Maxwell på dödsbädden, 1879.


Vad ska jag då göra med mind? Ingenting, bara vet om att det finns någonting som vi kan luta oss mot. Jag kallar det för min inre visdom och förmåga att anpassa mig och navigera genom livet. Mind flödar hela tiden i dig och mig och med hjälp av en förståelse om mind och de två andra principerna hamnar vi lättare i flow med livet och med det vi gör just nu. Det blir lättare att vara kvar i eller komma till ett lugnt sinne av klartänkthet. När vi är klartänkta kan vi bättre lyssna på och förstå oss själva, vår situation och andra människor.


CONSCIOUSNESS (Medvetenhet)

I den danske författaren och vetenskapsjournalisten Tor Nørretranders bok, Märk världen, skriver han om medvetandets bandbredd och förklarar hur forskare kan räkna ut denna bandbredd med hjälp av hur många receptorer det finns i våra olika sinnesorgan. Exempelvis beskriver han att ögat sänder 10 miljoner bit/s vidare till hjärnan och att alla våra sinnen tillsammans hanterar runt 11 miljoner bit/s. Men det han också beskriver är att människor upplever mycket mindre av detta massiva informationsflöde som hela tiden omger oss. Han förklarar att forskare med hjälp av olika experiment har kommit fram till att vi medvetet bara upplever 40 bit/s, kanske t.o.m bara 16 bit/s. Men det viktiga är inte antalet, det viktiga är att förstå att miljontals bit förvandlas till ett fåtal bit, resten sorteras bort. Märk världen (upplaga, 1991) handlar om och beskriver olika forskningsteorier om medvetandet. Jag tycker boken är väldigt intressant men också invecklad, men i ett stycke beskriver Tor Nørretranders,


“Medvetandet består inte av information,
utan av tillgodogjord information.
Och det är mycket mindre invecklat.”


När man lär sig om De tre principerna är det en fördel att inte komplicera dessa principer, jag brukar rekommendera mina deltagare att vara nyfiken och lyssna med ett öppet sinne. För att förenkla principerna använder jag olika metaforer, men det är i dialogen med mina deltagare där vi använder oss av riktiga exempel som många deltagare får egna insikter. 

När jag beskriver Consciousness förklarar jag att denna principen dels väcker liv i och gör vårt tänkande verkligt, som ljuset i projektorn som väcker liv i bilderna i filmrullen. Dels att vi med hjälp av vårt medvetande lär oss att förstå oss själva och vår omvärld.

Den ena funktionen när jag beskriver Consciousness handlar om att förstå att våra tankar och vårt medvetande tillsammans skapar våra känslor och upplevelse i stunden. Medvetandet är i detta hänseende världens allra bästa och häftigaste effektfabrik a’la Hollywood. Om du tror på det du tänker i stunden, simsalabim, det blir din verklighet! Det är precis detta som händer när vi går på bio, vi sugs in i filmen och det som visas på filmduken blir vår verklighet, vi lever oss in i filmen med hela känsloregistret tills biogrannen nyser, snyter sig och är allmänt störig. Ditt medvetande och dina tankar skiftar nu fokus, från filmen till att du inte kan släppa grannens stökiga beteende, även när denne nu kanske är tyst och helt inne i filmens handling.

Ett annat exempel är att du sitter i ett rum och läser en tidning eller en bok. Du upplever att rummet är tyst, du tittar upp på klockan som hänger på väggen, du blir sen medveten om klockan och hör helt plötsligt klockans tick, tack, tick, tack. Klockan har tickat hela tiden, men du har inte hört den, för du har inte varit medveten eller tänkt på klockan. Just nu när jag skriver detta stycke och börjar tänka och bli medveten om klockan, så hör jag min egen väggklocka ticka. Har du en klocka hos dig du nu blivit medveten om?

Den andra funktionen när jag beskriver Consciousness är vad vi vet och förstår om vår omvärld. I detta avseende så fungerar vårt medvetande genom hela livet i att vi lär oss att förstå nya saker. När jag var liten tyckte jag att knyta skorna var en hel vetenskap och väldigt svårt. Jag tyckte att det tog en evighet att lära mig knyta mina egna skor, men när jag väl förstod och fick denna livslånga kunskap – vilken lycka och vad stor jag kände mig då! Nu är detta något som jag knappt reflekterar över, jag tar denna kunskap för givet. Vissa färdigheter som att knyta skorna går per automatik och det spelar i princip ingen roll i vilket State of mind vi är i för att kunna utföra handlingen, kroppen och våra invanda vanor gör jobbet. 

Men medvetenhet är en färskvara, vi måste ju förstå vår omgivning här och nu, speciellt om vi ska lösa problem, lära oss och ta oss an nya uppgifter, om vi ska ge service, kommunicera och leda andra människor är vi inte speciellt bra på det i ett Low State of mind. Vår mentala hiss som jag gick igenom i förra artikeln om State of mind förklara hur kvalitén på vårt tänkande varierar upp och ned hela tiden och att detta är ett naturligt flöde. Det kunskap och insikt i De tre principerna hjälper oss att göra är att inte trycka på de mentala knappar som tar hissen till ett low State of mind eller i alla fall hjälper vårt medvetande oss att begränsa eventuell skada ett beteende i Low State of mind kan orsaka. Medvetenhet om nästa princip Thought ger oss bättre kontroll över våra mentala hissknappar.



THOUGHT (Tanke)

För att ändra på din upplevelse behöver ditt tänkande förändras. Men för att göra det ska du inte gå in och försöka fundera på hur du kan ändra dina tankar. Det du behöver göra är att förstå och bli medveten om vad tanke ÄR, inte vad det är du tänker.

Våra tankar är ett verktyg som styr oss genom livet. En bra sak med våra tankar är att de är helt neutrala tills dess att vi lägger energi och mening i dem. Det är här vår fria vilja kommer med in i bilden. Vi kan inte styra alla tankar vi får, men vi kan med hjälp av vår medvetenhet och förståelse styra vilka tankar vi väljer att ge energi och lyssna på och på så sätt ta oss tillbaka till klartänkthet och bättre känslor. 

För att förklara vad Thought ÄR, kommer jag att använda modellera som exempel. Tänk att du har ett paket med playdoughlera. Du är nu skulptören och formar olika figurer och du är också storytellern som skapar en story kring dessa figurer. Du kanske bygger ett monster, en ängel eller kanske en citron. Tänk dig att du gör en citron och sen lever dig in i och tänker att denna citron av lera är en verklig citron. Tänk dig sedan att du skär upp citronen och tar en tugga av denna riktiga citron, du tar ett ordentligt bett i den! (Ge det en liten stund och lev dig in i tanken av citronsaft i munnen innan du läser vidare). 

Kan du känna att din salivproduktion ökar? 

Konstigt, det finns ju ingen riktig citron eller ens en citron gjord av lera – det här är ett perfekt exempel på hur vi påverkas av våra tankar i stunden!

Principen Thought (tanke) är både form och formlöst, det är innan våra tankar tar form och det är när våra tankar tagit form. Thought är potentialen att tänka alla slags tankar, positiva som negativa. Om vi jämför med citronen av lera så består självaste leran av potentialen att ta en annan form, om du vill kan du forma om den till ett äpple. Om vi ser tanke på samma sätt, att i sin grundform är tanke spirituell, dvs. en energi som kan kan ta olika former, kan du i ena stunden tänka att du biter i en riktig citron och får en upplevelse, för att i nästa stund använda denna energi till att tänka att det är en citron gjord av lera. Om du nu fantiserar att du tar ett bett när du tänker på att citronen är gjord av lera får du en helt annan upplevelse. 

Om vi nu tittar på dessa tre principer och adderar vår story och den verklighet vi befinner oss i kan du i bilden ovan se att Mind, Consciousness och Thought skapar vår individuella story om verkligheten. Vi ser inte verkligheten direkt, vi ser och upplever verkligheten genom ett filter, våra tankar. 

Om du byter filmrulle, dvs dina tankar eller “story” så kommer din upplevelse om din verklighet förändras och detta skifte går blixtsnabbt. Du har säkert själv många egna exempel på samma slags situation eller samma person som du vid olika tillfällen upplevt olika beroende på dina tankar och din story i stunden. Detta är en ledtråd för att förstå principen Thoughts påverkan på vår upplevelse. 


Summering av artikelserien

Ett dilemma jag själv hade när jag började lära mig om De tre principerna, var att jag inte kunde se hur jag skulle kunna tillämpa denna kunskap under stress på grund av yttre omständigheter som jag inte kunde påverka, som exempelvis tidspress, höga krav och hög arbetsbelastning. Men de tre principerna är ingen är metod, de tre principerna är en beskrivning av hur vår upplevelse och våra känslor skapas inifrån och ut, det är detta vi måste förstå. Ungefär som att vi vet att vi bränner handen om vi sätter handen på en varm spisplatta, de flesta har lärt sig detta genom att ha bränt sig någon gång. 

När vi vet att det är vårt negativa tänkande i stunden som orsakar negativa känslor och samtidigt vet om att det finns ett fritt val att inte ge dessa tankar sin energi och fokus, är det som att välja att inte sätta handen på en varm spisplatta. Spisplattan är fortfarande varm, mina yttre omständigheterna är fortfarande “varma” men med den skillnaden att med medvetenhet om hur Thought fungerar behöver jag inte bränna mig mentalt på dessa yttre omständigheter.

Alla människor tänker olika, har olika preferenser, erfarenheter, vanor, samt reagerar olika under press. Det finns också fullt med externa triggers som triggar igång stressande och negativa tankeprocesser och detta måste vi vara ödmjuka inför. Därför tycker jag det är viktigt vi jobbar med ett helhetstänk med både inre och yttre faktorer. 

När det kommer till en bra arbetsmiljö och företagskultur, så är det viktigt att skapa en gemensam målsättning där alla värdesätter och verkar för att vara i High State of mind. Lyckas man med det på en arbetsplats kommer resten liksom gratis! Ett företags värderingar implementeras och efterlevs genom att de anställda är i ett High State of mind. 


Ett bra sätt att säkra en bra företagskultur är att jobba på bred front, exempelvis genom följande målsättningar:

  • Att jag som individ är medveten om och tar ansvar för mitt eget State of mind

  • Att vi som arbetsteam bygger tillit, att vi ser varandra, lyssnar på och försöker förstå varandra och att vi ger varandra utrymme

  • Att vi tillsammans justerar och skapar hållbara arbetsprocesser och en hållbar arbetsbelastning som hjälper oss att prestera där vi är som allra bäst, i ett High State of mind. 

Nu har du i min artikelserie fått en inblick i det som jag tycker är viktigt att förstå som chef och medarbetare. Tycker du att detta är intressant, har du några frågor eller synpunkter? Vad är enkelt att förstå? Vad är svårt att förstå att greppa? Kommentera gärna eller mejla direkt till mig.

* https://3pgc.org/evidence-of-impact/

Kenny Engelbrektsson

business_card_kenny_engelbrektsson

PS. Om du inte redan prenumererar på vårt nyhetsbrev, fyll i din mejl nedan så missar du inte när jag och Jenny släpper våra nya inlägg.


Älska Restaurang - Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få löpande smakprov ur vår kommande bok om lönsam restaurangdrift.

Bli inspirerad och utöka din kompetens inom försäljning, marknadsföring, ledarskap och mental hälsa.

Kenny Engelbrektsson

Visa alla inlägg

Följ Älska Restaurang på våra sociala medier

Älska Restaurang - Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få löpande smakprov ur vår kommande bok om lönsam restaurangdrift.

Bli inspirerad och utöka din kompetens inom försäljning, marknadsföring, ledarskap och mental hälsa.